Takaisin

Uusi kansallinen ohjelma on julkaistu

Pitkospuut johtavat metsän keskeltä veden äärelle.

Harvinaissairauksia ja -sairaita yhdistävät sairaudesta riippumatta samankaltaiset haasteet, joka liittyvät usein diagnostiikkaan, hoitoon ja arjessa selviytymiseen. Uusi, järjestyksessä jo kolmas harvinaissairauksien ohjelma jatkaa edellisten jäljillä ja kohdentuu erityisesti tietopohjan ja rakenteiden vahvistamiseen.

Suomeen on laadittu jo kaksi kansallista ohjelmaa, joiden toimenpiteillä on pyritty kohentamaan harvinaissairaiden asemaa. Aiemmat toimet ovat kohdentuneet etenkin harvinaissairauksien hoidon ja sekä tähän liittyvän yhteistyön ja koordinoinnin kehittämiseen. Vaikka paljon on jo tehty, ovat monet asetetuista tavoitteista edelleen saavuttamatta.  

Järjestyksessä kolmannessa kansallisessa ohjelmassa keskitytään erityisesti rekisterien ja tietopohjan kehittämiseen, rakenteiden vahvistamiseen, hoito- ja palvelupolkujen luomiseen, lääkkeiden ja hoidon saatavuuden varmistamiseen, tutkimusedellytysten turvaamiseen sekä osallisuuden vahvistamiseen. Lisäksi pyritään huomioimaan vielä diagnoosia vailla olevat ja heidän palvelutarpeensa. Ohjelmakauden tavoitteet on pyritty esittämään konkreettisina. Ohjelmaa taustoitetaan avaamalla harvinaissairauksien hoitoa ja diagnostiikkaa tukevien rakenteiden nykytilannetta.

Uusi ohjelma jatkaa siis edellisten jäljillä, mutta pyrkii löytämään ja kehittämään toimintamalleja, jotka eivät edellytä lisäresurssointia. Viesti on selkeä: EU:ssa harvinaissairauksiin on jo pitkään kiinnitetty erityishuomiota, näin tulisi tehdä myös Suomessa. Eurooppalainen ja kansainvälinen yhteistyö ovatkin tärkeässä roolissa, kun etsitään kansallisia ratkaisuja harvinaissairaiden sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Tutustu tarkemmin Harvinaissairauksien kansalliseen ohjelmaan 2024–2028

Lue myös THL:n harvinaissairauksien koordinaatiokeskuksen ylilääkäri Satu Wedenojan blogikirjoitus.



Uutiset

Uutinen
IBD ja muut suolistosairaudet ry verkoston jäseneksi

IBD ja muut suolistosairaudet ry on liittynyt Harvinaiset-verkostoon. Verkostoon kuuluu nyt 20 harvinaistyötä tekevää valtakunnallista sote-alan kattojärjestöä. Verkoston jäseniä yhdistää halu vaikuttaa ja tehdä yhteistyötä kaikkien harvinaissairaiden hyväksi.

Uutinen
Aiheita eduskunnan Harvinaissairaudet-ryhmälle?

Onko yhdistyksellänne jokin harvinaisuuteen liittyvä asia, kysymys tai tieto, josta ajattelisitte olevan hyötyä eduskunnan Harvinaissairaudet-yhteistyöryhmälle tai joka mielestänne tulisi viedä ryhmän käsiteltäväksi?

Uutinen
Ansioituneen harvinaistyön diplomit järjestötyöntekijöille

Harvinaiset-verkosto myöntää vuosittain Ansioituneen harvinaistyön diplomin pitkäjänteisestä työstä harvinaissairaiden hyväksi. Tänään TekojenTiistaina Harvinaiset-verkosto haluaa tehdä näkyväksi sitä hyvää ja arvokasta työtä, jota järjestöjen pitkäaikaiset ja sitoutuneet työntekijät tekevät harvinaissairaiden ja…

Katso lisää uutisia