Harvinainen valokuvanäyttely

Hyvään elämään kuuluu paljon erilaisia asioita, jotka ovat jokaiselle omanlaisia. Harvinaisen hyvää elämää -valokuvanäyttelyn kuvissa esittäytyy eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa eläviä harvinaissairaita. He kertovat avoimesti millaista on harvinainen arki haasteineen ja ilonpilkahduksineen. Kuvien oheen liitetyt tarinat muistuttavat, että ihminen on paljon enemmän kuin pelkkä diagnoosi.

Kuva on otettu valokuvanäyttelyn kuvaustilanteesta, jossa malli istuu tuolilla ja kuvaaja on häntä kohti kumartuneena.
Kurkistus valokuvanäyttelyn kulissien taakse. Maarit on Valtterin kuvattavana.

Valokuvanäyttelyssä eletään harvinaisen hyvää elämää

Harvinaiset-verkoston tuottama Harvinaisen hyvää elämää -valokuvanäyttely esittelee harvinaisuuden monimuotoisuutta. Näyttelyn tavoitteena on lisätä tietoisuutta harvinaissairauksista ja niiden vaikutuksista arkeen. Hyvään elämään voi kuulua hyvin erilaisia asioita. Kuvien henkilöistä jokaisella on erityinen tarina kerrottavanaan.

12 kuvaa, 12 tarinaa

Valokuvanäyttely kokoaa 12 harvinaissairaan kuvat ja tarinat yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Kuvissa esiintyvät henkilöt ovat eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa eläviä harvinaissairaita, joiden sairaudet ilmenevät hyvin erilaisin tavoin. Osa sairauksista vaikuttaa ulkonäköön, osa jää näkymättömiin. Kaikkia yhdistää sairauden harvinaisuus ja sen mukanaan tuomat haasteet, mutta erityisesti se, että jokainen on yksilö. Kuvien oheen liitetyt tarinat muistuttavat, että ihminen on paljon enemmän kuin pelkkä diagnoosi.

Ammattilaiset näyttelyn takana

Valokuvat on ottanut Valtteri Nevalainen, joka on opiskellut Lahden Muotoiluinstituutissa. Nevalainen on erikoistunut valokuvaamisessa muotokuviin ja hänellä on erityinen kyky löytää syvempi yhteys jokaiseen kuvattavaan. Läpi elämänsä Nevalainen on ollut kiinnostunut ihmisistä, kehollisuudesta ja siitä, kuinka ihmiset kokevat itsensä verrattuna siihen miten ulkopuoliset näkevät heidät. Näyttelyn muotokuvat on kuvattu syksyn 2019 ja kevään 2020 aikana, ja niihin liittyvät tarinat on koottu kuvien mallien kanssa. Tarinat ovat esillä näyttelyssä kuvien rinnalla, ja niistä on lisäksi saatavilla näyttelijöiden lukemat äänitiedostot. Äänitetyt tarinat on tuottanut Leipäteatteri.

Harvinaiset kuvat esillä ympäri Suomen

Näyttelyn avajaiset pidettiin marraskuussa 2021 ja näyttely kiersi Suomea vuoden 2022 ajan. Tähän mennessä näyttelyyn on päässyt tutustumaan Helsingin lisäksi Kokkolassa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Seinäjoella, Juupajoella, Kajaanissa, Joensuussa, Vaasassa, Kuopiossa, Kouvolassa, Hämeenlinnassa, Rovaniemellä, Turussa, Tampereella, Vantaalla, Espoossa, Viitasaarella, Oulussa, Lahdessa, Porissa ja Porvoossa.

Näyttelyn voi lainata maksutta omiin tiloihin. Katso tarkemmat ohjeet Tilaa näyttely -sivulta.

Juhlistetaan yhdessä harvinaisen hyvää elämää!