Takaisin

Aloite harvinaissairauksien lääkehoidon erikoiskorvattavuudesta

Euroseteleitä ja -kolikoita leviteltynä toistensa lomaan

Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB on tehnyt aloitteen, jolla halutaan varmistaa harvinaissairaiden mahdollisuutta saada heille välttämätön lääkehoito ylemmän erityiskorvausluokan mukaan.

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa on kirjaus harvinaisten sairauksien hoidon saatavuuden ja laadun parantamisesta varmistamalla osaaminen yli hyvinvointialue- ja yhteistyöaluerajojen. Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB on tehnyt tähän vedoten aloitteen, jolla halutaan edistää harvinaissairauksien välttämättömän lääkehoidon saamista ylempään erityiskorvausluokkaan.

Lääkkeiden hintalautakunta (HILA) vahvistaa erityiskorvattavuuden lääkevalmisteille, joita käytetään vaikeiden ja pitkäaikaisten sairauksien hoidossa. Tällä hetkellä lääkkeiden täysi erityiskorvattavuus on myönnetty 34. eri sairausluokan sairaudelle nykyisen, kymmenen vuoden takaa olevan valtioneuvoston asetuksen (25/2013) mukaisesti. Harvinaissairauksista ja niiden hoitoon kehitetyistä lääkkeistä on kuitenkin tässä ajassa kertynyt merkittävästi uutta tietoa ja ymmärrystä, joita nykyinen asetus ei huomioi.

Aloitteella halutaan lisätä asetuksen ensimmäiseen pykälään uusi kohta, jolla harvinaissairaudet määriteltäisiin Euroopan lääkeviraston luokituksen mukaan. FINBB:n toimitusjohtaja Marco Hautalahden mukaan tämä asettaisi harvinaissairaat nykyistä yhdenvertaisempaan asemaan.

Lähde: FINBB:n 17.8.2023 julkaisema uutinen ””Erikoiskorvattavuudessa ei ole kyse rahasta vaan yhdenvertaisuudesta” – harvinaissairaiden asemaa edistävä aloite muistuttaa potilaiden tasavertaisesta kohtelusta”. Lue FINBB:n uutinenUutiset

Uutinen
Kansallisen koordinaation rahoitus turvattava

Valtiovarainministeriön hallitukselle tekemässä talousarvioesityksessä vuodelle 2024 ei ole osoitettu rahoitusta harvinaissairauksien kansalliseen koordinaatioon. Harvinaiset-verkosto vetoaa päättäjiin koordinaation rahoituksen turvaamiseksi ja vakiinnuttamiseksi.

Uutinen
Harvinaiset-verkosto etsii viestinnän osaajaa

Viestitkö vaikuttavasti? Osaatko rakentaa toimivan kokonaisuuden, vaikka pari palaa puuttuisikin?

Uutinen
Harvinaissairauksille oma ryhmä eduskuntaan

Harvinaissairauksiin ja näiden vaikutuksiin päästään jatkossa kiinnittämään säännönmukaisemmin huomiota myös eduskuntatyöskentelyssä. Uusi harvinaissairauksien ryhmä perustetaan eduskuntaan kaudelle 2023-2027 Harvinaiset-verkoston aloitteesta. Ryhmän puheenjohtajana ja edistäjänä eduskunnassa toimii kansanedustaja, lääkäri Mia Laiho…

Katso lisää uutisia