Takaisin

Vain harvinainen haluaa olla tavallinen

Harvinaissairauksiin liittyy paljon haasteita, jotka yhdistävät yli diagnoosi- ja sairausryhmärajojen. Diagnostinen viive, hoitopolkujen ja Käypä hoito -suositusten puuttuminen sekä tiedon, asiantuntijoiden ja vertaisten löytämisen vaikeus on useimmille tuttua.

Harvinaissairaat tarvitsevat ihan samoja asioita kuin yleisempiä sairauksia sairastavat: mahdollisimman varhaista diagnoosia ja oikea-aikaista hoitoa. Tavallinen, hyvä arki vaatii yksilöllisiä ratkaisuja. Harvinaissairauksien haasteisiin vastaaminen edellyttää toimiala- ja organisaatiorajat ylittävää systemaattista, moniammatillista työtä.

Harvinainen  h a l u a a  olla tavallinen, koska

  • tavallisempiin sairauksiin löytyy tietoa, osaamista, asiantuntijoita ja vertaistukea
  • tavallisempia sairauksia ei joudu toistuvasti selittämään, eikä vakuuttelemaan oireita/kipuja/ongelmia
  • tavallisempiin sairauksiin on vakiintuneita hoito- ja kuntoutusmuotoja sekä Käypä hoito -suosituksia
  • tavallisempia sairauksia sairastavien kokemuksia ja tuntemuksia ei kyseenalaisteta, vähätellä tai pidetä luulotautina
  • tavallisemmat sairaudet eivät aiheuta toisissa pelkoa, eivätkä ole leimaavia
  • tavallisempia sairauksia sairastavat eivät pääsääntöisesti joudu toimimaan oman sairautensa asiantuntijoina tai kantamaan kokonaisvastuuta oman hoitonsa koordinoinnista.

Miksi puhumme tästä asiasta juuri nyt?

Meneillään oleva sote-uudistus on Suomen historian yksi merkittävimmistä hallinnollisista uudistuksista. Uudistuksella tavoitellaan perus- ja erityistason sosiaali- ja terveyspalvelujen entistä parempaa yhteentoimivuutta. Vastuu sote-palveluista siirtyy kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Erityisesti siirtymävaiheessa tarvitaan tietoa harvinaissairaiden haasteista sekä näihin löytyvistä ratkaisuista.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdenvertainen saatavuus tulee taata myös harvinaissairaille. Kaikilla ihmisillä tulee sairaudesta riippumatta olla pääsy tarvitsemaansa hoitoon ja palveluihin kohtuullisin kustannuksin. Toimivaa arkea varten tarvitaan koko elämänkaarta tukeva palvelukokonaisuus. Tavanomaiset pitkäaikaissairaiden ja vammaisten tukipalvelut helpottavat myös harvinaisten arjessa selviytymistä.

Harvinaiset-verkoston Vain harvinainen haluaa olla tavallinen -tietoisuuskampanja 4.-11.12.2022 JCDecaux’n digitauluilla seuraavilla paikkakunnilla: Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa.

Osallistu kampanjaan, katso kampanjavideo ja jaa somepäivityksiämme!



Uutiset

Uutinen
IBD ja muut suolistosairaudet ry verkoston jäseneksi

IBD ja muut suolistosairaudet ry on liittynyt Harvinaiset-verkostoon. Verkostoon kuuluu nyt 20 harvinaistyötä tekevää valtakunnallista sote-alan kattojärjestöä. Verkoston jäseniä yhdistää halu vaikuttaa ja tehdä yhteistyötä kaikkien harvinaissairaiden hyväksi.

Uutinen
Uusi kansallinen ohjelma on julkaistu

Harvinaissairauksia ja -sairaita yhdistävät sairaudesta riippumatta samankaltaiset haasteet, joka liittyvät usein diagnostiikkaan, hoitoon ja arjessa selviytymiseen. Uusi, järjestyksessä jo kolmas harvinaissairauksien ohjelma jatkaa edellisten jäljillä ja kohdentuu erityisesti tietopohjan ja…

Uutinen
Aiheita eduskunnan Harvinaissairaudet-ryhmälle?

Onko yhdistyksellänne jokin harvinaisuuteen liittyvä asia, kysymys tai tieto, josta ajattelisitte olevan hyötyä eduskunnan Harvinaissairaudet-yhteistyöryhmälle tai joka mielestänne tulisi viedä ryhmän käsiteltäväksi?

Katso lisää uutisia