Takaisin

Koronarokotusjärjestys ja harvinaissairaudet

Koronarokotukset ovat laajentuneet ammattinsa vuoksi rokotesuojaa tarvitsevista sekä ikääntyneistä henkilöihin, joilla on vakavalle koronataudille altistavia perussairauksia. Harvinaissairaiden osalta ei ole olemassa yleistä riskiluokitusta, rokotejärjestys perustuu väestötason lääketieteelliseen riskiarvioon.

Myös koronan osalta haasteena on se, että harvinaissairauksia tunnetaan tuhansia erilaisia kaikilta lääketieteen erikoisaloilta. Harvinaisten sairauksien vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat suuresti sairauksien välillä, ja jopa saman sairauden sisällä. Muun muassa tästä syystä harvinaissairaiden riskiryhmäarviosta koronasairauteen ei ole Suomessa olemassa yhtenäistä linjausta, eikä harvinaissairaille ole erikseen mitään yleistä riskiluokitusta. Osa sairauksista kuuluu selkeästi riskiryhmiin, kun taas toisten kohdalla riski ei ole lainkaan kohonnut muuhun väestöön verrattuna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomen rokotusjärjestys on laadittu väestötason lääketieteellisen riskiarvion perusteella. Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään sen mukaan, kuinka ne vaikuttavat riskiin sairastua vakavaan koronavirustautiin. Henkilöitä, joilla on vakavalle koronataudille altistavia perussairauksia, rokotetaan riskiarvion mukaisessa järjestyksessä. Tarkempaa tietoa riskiryhmiin jaosta ja rokotusjärjestyksestä löytyy THL:n sivuilta.

THL:n verkkosivuilla muistutetaan lisäksi, että tarvittaessa päätöksen siitä, kuuluuko ihminen taustasairautensa tai tilansa vuoksi riskiryhmään, tekee hoitava lääkäri. Jos oma tai läheisen tila huolettaa, niin kannattaa siis ilman muuta ottaa asia puheeksi hoitavan lääkärin kanssa.

Rokotusaika tulee varata etukäteen oman kaupungin ohjeistuksen mukaisesti. Aikaa varatessa tarkistetaan kuuluminen rokotusvuorossa olevaan ikäryhmään ja sairausluokitukseen. Jos lääkäri on tehnyt päätöksen THL:n riskiryhmälistalta puuttuvan sairauden riskiryhmäluokituksesta, se tulee kirjata Kanta-palveluun ja asiasta pitää ilmoittaa rokotusaikaa varatessa. Rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteillä Kanta-palvelusta tai joissain tapauksissa kaupungin omasta potilastietojärjestelmästä.

Lähde: THL



Uutiset

Uutinen
IBD ja muut suolistosairaudet ry verkoston jäseneksi

IBD ja muut suolistosairaudet ry on liittynyt Harvinaiset-verkostoon. Verkostoon kuuluu nyt 20 harvinaistyötä tekevää valtakunnallista sote-alan kattojärjestöä. Verkoston jäseniä yhdistää halu vaikuttaa ja tehdä yhteistyötä kaikkien harvinaissairaiden hyväksi.

Uutinen
Uusi kansallinen ohjelma on julkaistu

Harvinaissairauksia ja -sairaita yhdistävät sairaudesta riippumatta samankaltaiset haasteet, joka liittyvät usein diagnostiikkaan, hoitoon ja arjessa selviytymiseen. Uusi, järjestyksessä jo kolmas harvinaissairauksien ohjelma jatkaa edellisten jäljillä ja kohdentuu erityisesti tietopohjan ja…

Uutinen
Aiheita eduskunnan Harvinaissairaudet-ryhmälle?

Onko yhdistyksellänne jokin harvinaisuuteen liittyvä asia, kysymys tai tieto, josta ajattelisitte olevan hyötyä eduskunnan Harvinaissairaudet-yhteistyöryhmälle tai joka mielestänne tulisi viedä ryhmän käsiteltäväksi?

Katso lisää uutisia