Lihastautiliitto

Lihastautiliiton logo

Lihastautiliitto on valtakunnallinen vammaisjärjestö, joka palvelee lihastautia sairastavia, heidän läheisiään ja kaikkia lihastaudeista kiinnostuneita. Päämääränä on lihastautia sairastavien ja heidän läheistensä tasa-arvoinen, monimuotoinen ja hyvä elämä.

Lihastaudit ovat harvinaisia neurologisia ja usein perinnöllisiä sairauksia. Tavallisin oire on lihasheikkous, joka aiheuttaa ongelmia liikkumisessa ja jokapäiväisissä toiminnoissa. Lihasheikkous voi olla pysyvää tai etenevää. Lihastaudeissa on kysymys hermoston ja lihasten toiminta- tai yhteistyöhäiriöstä, häiriö voi olla lihassolun, liike- tai ääreishermosolujen tai hermolihasliitoksen toiminnassa.

Lihastauteja esiintyy kaikissa ikäryhmissä. Erilaisia diagnooseja on tunnistettu maailmalla yli 800, arvioiden mukaan noin 10 000 suomalaisella on neuromuskulaarisairaus. Lihastaudit ilmenevät hyvin yksilöllisesti. Lihastautia sairastava voi esimerkiksi kävellä itse tai tuettuna, käyttää manuaali- tai sähköpyörätuolia ja tarvita hengityksen tukihoitoa.  Yleensä lihastauteja voidaan hoitaa vain säännöllisellä liikunnalla ja fysioterapialla. Vain joihinkin sairauksiin löytyy apua myös lääkkeistä, lihastauteihin ei toistaiseksi ole olemassa parannuskeinoa.

Lihastautiliiton sivuille