Allergia-, Iho- ja Astmaliitto

Allergia-, iho- ja astmaliiton logoHarvinaisia ihosairauksia arvioidaan olevan satoja. Lisäksi on monia harvinaisia sairauksia, joissa ihon oireet ovat vain yksi sairauteen liittyvistä oireista. Ihosairaudet ilmenevät yksilöllisesti ja niiden vaikeusaste vaihtelee. Allergia-, Iho- ja Astmaliiton harvinaistoiminta palvelee harvinaisia ihotauteja sairastavia, heidän läheisiään sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Liiton jäsenyhdistyksistä seitsemän edustaa harvinaista ihosairautta sairastavia. Diagnoosin mukaisia yhdistyksiä on kuusi: Suomen EB-yhdistys ry, Suomen HAE-yhdistys ry, Suomen Iktyoosiyhdistys ry, Valoihottumayhdistys ry, Etelä-Suomen Alopecia- ja Vitiligoyhdistys ry ja Pohjois-Suomen Alopecia- ja Vitiligoyhdistys ry. Ihoyhdistys ry:n toiminta on suunnattu niille, joille ei löydy oman diagnoosin mukaista yhdistystä, ja sen jäsenistössä on yli 40 eri ihosairautta sairastavaa henkilöä. Suurin osa heistä on harvinaissairaita. Yhdistykset ovat valtakunnallisia ja toimivat vapaaehtoisvoimin. Liitto tukee ja ohjaa jäsenyhdistysten toimintaa.

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto antaa harvinaista ihotautia sairastaville neuvontaa ja ohjausta esimerkiksi sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä kysymyksissä. Vertaistuen löytämisessä auttaminen ja vertaistukitoiminnan tukeminen on toiminnassa keskeistä. Liitto järjestää sopeutumisvalmennuskursseja ja verkkokursseja harvinaista ihotautia sairastaville.

Tutustu harvinaisyhdistyksiin

Lue lisää Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta