Wiskott-Aldrichin oireyhtymä

Wiskott-Aldrichin oireyhtymä (Wiskott-Aldrich syndrome) on synnynnäinen, periytyvä immuunijärjestelmän häiriö, jonka oireita ovat verihiutaleitten eli trombosyyttien vähyys (trombopenia) ja siitä johtuva verenvuototaipumus, hankala atooppinen ihottuma, taipumus sairastua tulehdustauteihin sekä alttius ns. autoimmuunitauteihin ja pahanlaatuisiin kasvaimiin. Tauti on saanut nimensä kahden lääkärin mukaan, jotka aikoinaan kuvasivat ensimmäisiä tällaisia potilaita lääketieteellisessä kirjallisuudessa.

Lisää tietoa diagnoosista Harvinaiskeskus Norion sivulla. Terveyskylän sivulla on yleiskuvaus immuunipuutoksista sairautena.

***

Wiskott-Aldrich syndrome (WAS) is a primary immunodeficiency disease characterized by microthrombocytopenia, eczema, infections and an increased risk for autoimmune manifestations and malignancies.
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 04.07.2019

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.