Valproaatti-oireyhtymä

Valproaatti oireyhtymän riski kasvaa, jos äiti käyttää raskauden aikana tiettyjä epilepsia- tai mielialalääkkeitä. Valproaattia käytetään pääasiassa epilepsialääkkenä ja se on kaikkein teratogeenisin eli sikiön epämuodostumia eniten aiheuttava lääkeaine kaikista epilepsialääkkeistä. Valprotaatin käyttö raskauden aikana voi johtaa noin kymmenesosalla tapauksista syntyvän lapsen valproaatti-oireyhtymään. Myös muut epilepsialääkkeet kuin valproaatti sekä jotkin mielialalääkkeet voivat myös lisätä riskiä sikiön epämuodostumiin. On tärkeää, ettei epilepsialääkitystä lopeta ilman lääkärin suostumusta, ja että epilepsiaa sairastava nainen keskustelisi epilepsialääkityksestään lääkärin kanssa jo ennen raskautta ja ennen mahdollisen ehkäisyn lopettamista.

Raskauden aikaisiin tutkimuksiin kuuluvat ultraäänitutkimukset sekä äidin seerumin epilepsialääkepitoisuuksien seuranta.

Valproaattien käyttöä pyritään minimoimaan raskauden aikana, jos mahdollista. Korkeita folaattipitoisuuksia tulisi käyttää jo kuusi viikkoa ennen ehkäisyn lopettamista ja toivotun raskauden yrittämistä, ja jatkaa aina ensimmäisen raskauskolmanneksen loppuun saakka. Tämä siksi, että folaatin puutteen on todettu kasvattavan riskiä hermostoputken sulkeutumishäiriöön. Niille äideille, jotka eivät voi luopua kokonaan valproaatin käytöstä, lääkemäärä pyritään saamaan mahdollisimman alhaiseksi ja samalla huolehditaan riittävästä folaatin saannista.

Lisää tietoa diagnoosista Harvinaiskeskus Norion ja Terveyskylän sivuilla.

***

Fetal valproate syndrome (FVS), is an anticonvulsant drug-related embryofetopathy that can occur when a fetus is exposed to valproic acid (VPA), characterized by distinct facial dysmorphism, congenital anomalies and developmental delay (especially in language and communication).
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 07.08.2019

Yhdistykset ja tukiryhmät

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.