Systeeminen skleroosi

Systeeminen skleroosi on harvinainen, monimuotoinen, systeeminen reumasairaus. Se luokitellaan laaja-alaiseen, rajoittuneeseen ja hyvin varhaiseen tautimuotoon. On arvioitu, että Suomessa siihen sairastuu vuosittain 20- 50 henkilöä.

Sairautta on aikaisemmin kutsuttu myös nimellä skleroderma, millä nykyään tarkoitetaan lähinnä vain ihoon rajoittuvaa paikallista sairautta. Nimien käytössä esiintyy horjuvuutta myös kansainvälisissä yhteyksissä.

Lisää tietoa diagnoosista Harvinainen reuma, Terveyskylän ja Terveyskirjaston sivuilla.

***

Systemic sclerosis (SSc) is a generalized disorder of small arteries, microvessels and connective tissue, characterized by fibrosis and vascular obliteration in the skin and organs, particularly the lungs, heart, and digestive tract. There are two main subsets of SSc: diffuse cutaneous SSc (dcSSc) and limited cutaneous SSc (lcSSc) (see these terms). A third subset of SSc has also been observed, called limited Systemic Sclerosis (lSSc) or systemic sclerosis sine scleroderma (see these terms).
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 11.08.2019

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.