Primaari siliaarinen dyskinesia

Primaari siliaarinen dyskinesia eli värekarvojen synnynnäinen toimintahäiriö on harvinainen, geneettisesti monimuotoinen ylä- ja alahengitysteiden sairaus. Noin puolella potilaista on myös sisäelinten sijainnin oikea- ja vasenpuoleisuuden poikkeavuus (täydellinen situs inversus eli kaikkien elinten peilikuvasijainti tai joidenkin elinten vasen-oikea-transpositio).

Lisää tietoa diagnoosista Terveyskirjaston artikkelissa ja Terveysportin artikkelissa: Värekarvojen synnynnäiset toimintahäiriöt lapsilla. Terveyskylän sivuilla yleiskuvaus harvinaisista keuhkosairauksista.

***

Primary ciliary dyskinesia (PCD) is a rare, genetically heterogeneous, primarily respiratory disorder characterized by chronic upper and lower respiratory tract disease. Approximately half of PCD patients have an organ laterality defect (situs inversus totalis or situs ambiguus/heterotaxy; see these terms).
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 25.10.2018

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.