Myelodysplastiset oireyhtymät

Myelodysplastinen oireyhtymä on luuytimen kantasolun sairaus. Suomessa todetaan n. 4-5 uutta tapausta/100 000 asukasta/vuosi eli reilu 200 tapausta vuodessa. Kyseessä on iäkkäiden ihmisten tautiryhmä ja valtaosa tautitapauksia todetaan yli 70-vuotiailla. Miehillä tautia esiintyy hieman enemmän kuin naisilla ja taudin ilmiasu on vaihteleva: osa MDS:sta on pitkäkestoisia, mutta osa etenee ja muuttuu akuutiksi myeloiseksi leukemiaksi (AML).

Lisää tietoa diagnoosista on Terveyskylän ja Terveyskirjaston sivuilla. Suomen syöpäpotilaat ry:n sivuilla on Myelodysplastiset oireyhtymät potilaan opas (pdf) sekä linkki Myeloplastinen oireyhtymä -verkostoon.

***

Myelodysplastic syndromes (MDS) are a group of blood disorders characterized by abnormal development of blood cells within the bone marrow. People with MDS have abnormally low blood cell levels (low blood counts). Signs and symptoms may include dizziness, fatigue, weakness, shortness of breath, bruising and bleeding, frequent infections, and headaches. In some people with MDS, the condition progresses to bone marrow failure or develops into acute leukemia.
Lähde: GARD

Päivitetty viimeksi 10.08.2019

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.