Lymfangioleiomyomatoosi

Lymfangioleiomyomatoosi (LAM) on yleensä fertiili-ikäisillä naisilla diagnosoitu hyvin harvinainen tauti, missä keuhkojen alueelle muodostuu kystiä, jotka voivat edetessään alentaa keuhkojen toimintakykyä, ja potilailla tavataan usein myös vatsaontelon alueen lymfangioleiomyoomia. LAM:ssa osan potilaista on osoitettu hyötyvän lääkehoidosta.​

Diagnoosista ei vielä ole tarkempaa suomenkielistä kuvausta, mutta se mainitaan Terveyskylän sivuilla ja Hengitysliiton harvinaisena keuhkosairautena.

***

Lymphangioleiomyomatosis (LAM) is a multiple cystic lung disease characterized by progressive cystic destruction of the lung and lymphatic abnormalities, frequently associated with renal angiomyolipomas (AMLs). LAM occurs either sporadically or as a manifestation of tuberous sclerosis complex (TSC, see this term).
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 20.09.2019

Yhdistykset ja tukiryhmät

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.