Jättisoluarteriitti

Jättisoluarteriitti kuuluu suurien ja keskisuurien verisuonien tulehdussairauksiin. Jättisoluarteriitissa valtimon seinämä tulehtuu. Sana jättisolu viittaa immuunisysteemin solukertymiin ns. granulomatoottiseen tulehdusreaktioon osallistuviin jättisoluihin, joita on tulehtuneen suonen seinämässä ja jotka näkyvät siitä otetussa koepalassa. Koska tyypillinen tulehduspaikka on ohimovaltimo, puhutaan myös temporaaliarteriitista. Tulehdusta voi esiintyä myös muissa valtimoissa, tavallisimmin ulommassa kaulavaltimossa tai sisemmän kaulavaltimon kallonulkoisissa haaroissa, mutta myös aortankaaren suurissa valtimoissa, kuten solis- tai nikamavaltimoissa.

Lisää tietoa diagnoosista seuraavilla sivuilla: Harvinainen reuma, Terveyskylä ja Terveyskirjasto.

***

Giant cell arteritis (GCA) is a large vessel vasculitis predominantly involving the arteries originating from the aortic arch and especially the extracranial branches of the carotid arteries.
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 12.08.2019

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.