Iktyoosi

Iktyoosit ovat ryhmä perinnöllisiä ihosairauksia, joissa iho on kuiva ja hilseilevä ja iho voi vaihdella hyvin ohuesta hyvin paksuun. ”Ikty” tulee kreikankielisestä kalaa tarkoittavasta sanasta ”ichthys”, koska aiemmin ihon hilselyn on katsottu muistuttavan kalansuomuja. Iktyoosit johtuvat häiriöstä ihon pinnallisimman kerroksen keratiinisolujen toiminnassa. Keratiinisolujen kiihtynyt tuotto ja poikkeava irtoaminen toisistaan johtavat näkyvään ihon hilseilyyn ja paksuuntumiseen. Iktyoosit voivat esiintyä myös osana oireyhtymää, jossa ihomuutos on vain yksi sairauden osaoire.

Lisää tietoa diagnoosista Allergia-, Iho- ja Astmaliiton sekä Terveyskylän sivuilla.

***

Ichthyosis is one of the most frequent single-gene disorders in humans. The most widely cited incidence figure is 1 in 250 based on a survey of 6,051 healthy English schoolchildren. The phenotypic characteristics of ichthyosis vulgaris include palmar hyperlinearity, keratosis pilaris, and a fine scale that is most prominent over the lower abdomen, arms, and legs.
Lähde: OMIM 146700

 

Päivitetty viimeksi 18.09.2019

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.