Henoch-Schönleinin purppura

IgA-vaskuliitti eli Henoch-Schönleinin purppura on lapsuusiän tavallisin vaskuliittisairaus. Valtaosa sairastuneista on alle 10-vuotiaita. Tytöt ja pojat sairastuvat yhtä usein. IgA-vaskuliitti on pienten verisuonten eli hiussuonten, pikkulaskimoiden ja -valtimoiden verisuonitulehdus. Se aiheuttaa oireita ihossa, nivelissä, suolistossa ja munuaisissa. Tavallisin oire ovat iholta tunnusteltavissa olevat pienet punaiset verenpurkauksista johtuvat kohoumat, nk. purppura. Sairaus paranee yleensä noin viikossa, mutta se voi uusiutua. Hoito on oireenmukaista.

Tarkempaa tietoa seuraavista linkeistä: Harvinainen reuma, Reumaliitto, Terveyskirjasto ja Terveyskylä.

***

Schönlein-Henoch purpura (SHP) is a systemic IgA vasculitis that affects small vessels. It is characterized by skin purpura, arthritis, and abdominal and/or renal involvement.
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 12.08.2019

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.