Feokromosytooma

Feokromosytooma on lisämunuaisen ytimen kasvain, mutta voi joskus sijaita lisämunuaisen ulkopuolellakin. Se on yleensä hyvänlaatuinen. Lisämunuaisen ulkopuolisia feokromosytoomia nimitetään usein paraganglioomiksi. Ne ovat useammin perinnöllisiä. Kasvaimessa syntyy tunnettuja stressihormoneja, adrenaliinia ja sen sukulaista noradrenaliinia. Niitä kutsutaan yhteisellä nimellä katekoliamiineiksi. Taudin oireet johtuvat juuri näistä hormoneista.

Lisää tietoa diagnoosista Suomen Endokrinologiyhdistyksen, Terveyskirjaston ja Aivolisäkepotilasyhdistys Sellan sivuilta.

***

Sporadic pheochromocytoma/secreting paraganglioma are isolated, non-familial, catecholamin-producing tumors arising from neuroendocrine chromaffin cells in the adrenal medulla or in extra-adrenal chromaffin tissue, respectively. The majority of these tumors are benign and the presenting symptoms are typically caused by the increased catecholamine production of the tumor, including hypertension (often paroxysmal), tachycardia, anxiety and/or excessive sweating.
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 16.11.2018

Yhdistykset ja tukiryhmät

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.