CADASIL-tauti

CADASIL-tauti on perinnöllinen aikuisiässä alkava verisuonisairaus, se on pienten ja keskisuurten valtimoiden tauti. Taudin pääoireita ovat aikuisiässä alkava esioireinen migreeni, toistuvat aivoinfarktit, mielialamuutokset ja myöhemmässä vaiheessa dementoituminen. Taudista käytettävä lyhenne CADASIL on koottu tautia kuvaavien löydösten alkukirjaimista. Cerebral Autosomal Dominant Arteriopathy with Subcortical Infarcts and Leukoencephalopathy eli CADASIL tarkoittaa autosomaalisesti vallitsevasti periytyvää pienten ja keskisuurten valtimoiden tautia, johon liittyy aivoinfarkteja ja valkean aivoaineen muutoksia.

Lisää tietoa diagnoosista on Neuroliiton oppaassa.

***

CADASIL (Cerebral Autosomal Dominant Arteriopathy with Subcortical Infarcts and Leukoencephalopathy) is a hereditary cerebrovascular disorder characterized by mid-adult onset of recurrent subcortical ischemic stroke and cognitive impairment progressing to dementia in addition to migraines with aura and mood disturbances seen in about a third of patients.
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 29.01.2021

Yhdistykset ja tukiryhmät

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.