Allgroven oireyhtymä

Allgroven oireyhtymä, tai Triple-A syndrooma, on erittäin harvinainen monielinjärjestelmää koskettava oireyhtymä. Sille ovat tyypillistä kyyneleiden puute tai niiden vähyys, Addisonin taudiksi nimetty lisämunuaisen vajaatoiminta sekä akalasia eli tietyn elimistön kurojalihaksen jatkuva supistustila, mikä tapahtuessaan esimerkiksi ruokatorvessa vaikeuttaa ruokatorven kykyä kuljettaa ruokaa mahalaukkuun. Allgroven oireyhtymän oireisiin kuuluu myös autonomisen hermoston toimintahäiriöt ja hermoston rappeutuminen.

Lisää tietoa diagnoosista Harvinaiskeskus Norion sivulla.

***

Triple A syndrome is a very rare multisystem disease characterized by adrenal insufficiency with isolated glucocorticoid deficiency, achalasia, alacrima, autonomic dysfunction and neurodegeneration.
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 08.08.2019

Yhdistykset ja tukiryhmät

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.