Addisonin tauti

Addisonin tauti johtuu lisämunuaisen kuoren hormonierityksen sammumisesta. Tavallisimmin taustalla on elimistön tuntemattomasta syystä käynnistämä vasta-ainereaktio (autoimmmuunisairaus), mutta sairauteen voi olla muitakin syitä. Taudin keskeiset oireet johtuvat hormonipuutoksista, joita on kahdenlaisia; kortisolin eli glukokortikoidien sekä suolatasapainoa ja verenpainetta säätelevien ns. mineralokortikoidien vaje. Hoitona on läpi elämän jatkuva, mahdollisimman fysiologinen hormonipuutosten korvaushoito. Stressitilanteissa kortisonitarve lisääntyy, jolloin annosta on nostettava.

Lisää tietoa diagnoosista seuraavilta sivuilta: Apeced- ja Addison ry, Suomen Endokrinologiyhdistys, Terveyskylä ja Terveyskirjasto
***

Addison disease (AD) is a chronic and rare endocrine disorder due to autoimmune destruction of the adrenal cortex and resulting in a glucocorticoid and mineralocorticoid deficiency. Properly speaking AD designates autoimmune adrenalitis, but it is a term commonly used to describe any form of chronic primary adrenal insufficiency (CPAI; see this term).
Lähde: Orphanet

Päivitetty viimeksi 20.09.2019

Yhdistykset ja tukiryhmät

Kysyttävää harvinaisista sairauksista ja vammoista?

Voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta harvinaissairauksiin liittyvissä asioissa. Voit myös lähettää meille tiedon listalta puuttuvasta diagnoosista. Huomioithan, että Harvinaiset-verkosto ei voi ottaa kantaa yksittäisen henkilön sairauteen tai vammaan, eikä määritellä diagnoosia, hoitoa tai lääkitystä.