Takaisin

Orpha-koodit avuksi harvinaissairauksien luokitukseen

Yksi harvinaissairauksien kansallisen ohjelman tärkeimmistä tavoitteista on ollut eurooppalaisen harvinaissairauksien tietokanta Orphanetin harvinaissairauksien koodien käyttöönotto Suomessa. Nyt Orpha-koodit on saatu liitettyä HUSin käytössä olevaan Apotti-potilastietojärjestelmään.

HUS on ensimmäisenä sairaalana Suomessa ottanut maaliskuusta 2023 käyttöön ICD-10-tautiluokituksen rinnalle eurooppalaisen harvinaissairauksien tietokanta Orphanetin harvinaissairauksille luoman Orpha-koodiston. Hanke on toteutettu HUSin, THL:n ja Apotin yhteistyönä.

Tavoitteena on tarkentaa harvinaissairauksien diagnosointia ja hoitoa sekä parantaa potilasturvallisuutta. Terveydenhuollossa yleisesti käytössä olevassa ICD-tautiluokituksessa on harvinaissairauksille olemassa vain noin 350 koodia. Orphanetin tietokannasta koodit  saadaan jo yli 6 000 harvinaissairaudelle.

HUSin pilotissa Orpha-koodit kirjataan järjestelmään osana diagnoosikirjauksia. Koodien avulla voidaan harvinaissairaudesta tallentaa yksityiskohtaista tietoa. Kun Orpha-koodit liitetään potilaskäyntikirjauksiin saadaan tieto välittymään kansalliseen potilastiedon arkistoon eli Kanta-palveluun. Näin tieto on myös muiden hoitavien tahojen käytössä. Myös THL:n ylläpitämään Hoitoilmoitusrekisteriin (Hilmo) saadaan kesäkuusta alkaen oma kenttä Orpha-koodille.

Tarkoitus on jatkossa laajentaa Orpha-koodiston käyttö valtakunnalliseksi. Se edellyttää eri alueilla olevien erilaisten potilastietojärjestelmien muokkaamista. HUSin Apotti-pilotista saatavien käyttökokemusten perusteella myös muut tietojärjestelmätoimittajat pystyvät paremmin valmistelemaan Orpha-koodien käyttöönottoa järjestelmissään.

Kun koodisto monipuolistuu ja se saadaan valtakunnalliseen käyttöön, helpottuvat myös harvinaissairaiden tunnistaminen terveydenhuollon rekistereissä ja tietojen kerääminen kansallisella tasolla. Jatkossa rekisterien avulla pystytään seuraamaan muun muassa harvinaissairaiden diagnostiikan, hoidon ja seurannan alueellista yhdenvertaisuutta sekä potilasmäärien kehitystä.

Lue HUSin mediatiedote

Lue THL:n uutinenUutiset

Uutinen
Harvinaiset-verkosto etsii työntekijää

Arvostatko erilaisia näkökulmia? Viestitkö vaikuttavasti? Kestätkö keskeneräisyyttä? Sytytkö suunnitelmallisesta tekemisestä? Osaatko rakentaa toimivan kokonaisuuden, vaikka pari palaa puuttuisikin?

Uutinen
Pohjoismainen harvinaiskonferenssi lokakuussa Tukholmassa

Nordic Network for Rare Diseases (NNRD) järjestää Ruotsin sosiaali- ja terveysministeriön kanssa pohjoismaisen harvinaiskonferenssin 2.-3.10.2023 Tukholmassa. Konferenssiin voi osallistua myös etänä. Ilmoittautuminen 31.5. mennessä.

Uutinen
Keräämme palautetta harvinaiset.fi-sivustosta

Löysitkö etsimäsi? Eikö navigaatio pelitä, tökkiikö jokin sivustossamme? Kerro meille, niin voimme korjata asian!

Katso lisää uutisia