Takaisin

Harvinaisen hyvä arki – miten parantaa elämänlaatua?

Mistä harvinaissairaiden hyvä arki koostuu? Arjen toimivuudesta, sosiaalisesta kanssakäymisestä, mielekkäästä tekemisestä, kenties työstä ja harrastuksista?

Kokemus hyvästä arjesta vaikuttaa olennaisesti onnellisuuteen ja arjen tyytyväisyyteen. Erään määritelmän mukaan tasapainoinen elämä sujuu ilman suuria ponnisteluita. Tämä kuvastaa mielestäni hyvin harvinaissairaan tai harvinaissairaan lapsen perheen tilannetta.

Elämänlaadun kannalta on tärkeää sovittaa arjen kuormitus sellaiselle tasolle, ettei arjessa toistuvat hoitotoimenpiteet, rajoitteet tai usein läsnä olevat kivut veisivät kaikkea elinvoimaa. Toimintakyvyn, jaksamisen ja saatavilla olevien apukeinojen tulee olla suhteutettu arjen vaatimuksiin, että elämä on mielekästä ja hyvää. Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö on työskennellyt harvinaissairaiden elämänlaadun parantamiseksi vuodesta 1995 lähtien.

Yksilölliset ratkaisut korostuvat harvinaissairaiden kohdalla

Harvinaissairaudet koskettavat laajasti eri-ikäisiä ja perheitä. Harvinaissairaita kuormittavat saatavilla olevan tiedon vähyys ja ymmärryksen puute esimerkiksi toimintakyvyn vaihtelusta. Kokemukseni mukaan harvinaissairauksien kohdalla vertaistuki ja tieto siitä, että tiukan paikan tullen apua ja tukea on saatavilla, voi olennaisesti parantaa elämänlaatua. Lisäksi harvinaissairaan ja -perheiden hyvään arkeen vaikuttavat olennaisesti toimiva ja pitkäaikainen hoito- ja kuntoutusverkosto, yksilölliset ja käyttökelpoiset apuvälineet ja oikea-aikaiset kodinmuutostyöt. Harvinaissairauksissa oirekuvat vaihtelevat jopa saman diagnoosin sisällä. On tärkeää huomioida yksilöllisyys palveluja ja tukimuotoja mietittäessä, jotta ne vastaavat tarpeita ja mahdollistavat harvinaissairaan osallistumisen arkeen.

Apuvälinemessuilta tietoa myös harvinaisille

Apuvälinemessut pidetään 11.-13.5.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö järjestää Apuvälinemessuilla harvinaisaiheisia, maksuttomia tilaisuuksia. Tarkemmat tiedot löydät messuohjelmasta.

Ammattilaiset pääsevät messuille veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi. Yleisön messuliput maksavat 10 €. Tarkempia tietoja löydät messuinfo-sivulta.

Blogin kirjoittaja Tanja Lehtimäki on koulutukseltaan yhteisöpedagogi ja työskentelee suunnittelijana Invalidiliiton Harvinaiset-yksikössä, jonka toiminta kohdentuu harvinaisiin tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Invalidiliitto on yksi Harvinaiset-verkoston jäsenjärjestöistä.

Tämä blogiteksti on lyhennelmä. Koko tekstin pääset lukemaan Apuvälinemessujen sivuilta.



Uutiset

Uutinen
IBD ja muut suolistosairaudet ry verkoston jäseneksi

IBD ja muut suolistosairaudet ry on liittynyt Harvinaiset-verkostoon. Verkostoon kuuluu nyt 20 harvinaistyötä tekevää valtakunnallista sote-alan kattojärjestöä. Verkoston jäseniä yhdistää halu vaikuttaa ja tehdä yhteistyötä kaikkien harvinaissairaiden hyväksi.

Uutinen
Uusi kansallinen ohjelma on julkaistu

Harvinaissairauksia ja -sairaita yhdistävät sairaudesta riippumatta samankaltaiset haasteet, joka liittyvät usein diagnostiikkaan, hoitoon ja arjessa selviytymiseen. Uusi, järjestyksessä jo kolmas harvinaissairauksien ohjelma jatkaa edellisten jäljillä ja kohdentuu erityisesti tietopohjan ja…

Uutinen
Aiheita eduskunnan Harvinaissairaudet-ryhmälle?

Onko yhdistyksellänne jokin harvinaisuuteen liittyvä asia, kysymys tai tieto, josta ajattelisitte olevan hyötyä eduskunnan Harvinaissairaudet-yhteistyöryhmälle tai joka mielestänne tulisi viedä ryhmän käsiteltäväksi?

Katso lisää uutisia