Takaisin

Aluevaaleissa päätetään myös harvinaissairaiden palveluista

Ihminen pudottaa vaalilipukkeen äänestyslaatikkoon

Kansallinen sote-uudistus etenee, uudet hyvinvointialueet ovat aloittaneet järjestäytymisensä ja aluevaalit käydään tammikuussa 2022. Sinä voit vaikuttaa oman alueesi palveluihin äänestämällä.

Mikä muuttuu?

Koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä uudistetaan. Vuoden 2023 alusta lukien vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle. Ainoastaan Helsingillä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu säilyy ennallaan. Lisäksi HUS-yhtymällä on erikseen säädetty järjestämisvastuu erikoissairaanhoitoon liittyvistä tehtävistä omalla alueellaan.

Tammikuussa pidettävissä aluevaaleissa valitaan aluevaltuustoihin edustajat, jotka aloittavat toimikautensa maaliskuusta 2022. Kullakin 21 hyvinvointialueella on omat vaaliehdokkaansa. Ainoastaan Helsingissä ei vaaleja järjestetä, koska palveluista vastaa kaupunginvaltuusto, kuten tähänkin saakka. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022, ennakkoäänestysaika on 12.-18.1.2022. Tarkempia tietoja ja ohjeita löytyy Aluevaalien virallisilta verkkosivuilta.

Äänestämällä aluevaaleissa voit vaikuttaa oman alueesi tuleviin palveluihin. Jatkossa julkisten palvelujen järjestämisvastuu on uusilla hyvinvointialueilla, joissa ylintä päätösvaltaa alueen asioissa käyttää aluevaltuusto eli vaaleilla valitut edustajat. Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen tavoista ja laajuudesta päättävät siis jatkossa aluevaltuustot. Hyvinvointialue voi tuottaa palvelut itse tai ostaa niitä yksityisiltä palveluntuottajilta.

Miksi on tärkeää äänestää aluevaaleissa? 

Hyvinvointialueet tarjoavat jatkossa myös harvinaissairaille valtaosan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Aluevaltuustot voivat vaikuttaa myös siihen, minkä verran ja missä asioissa hyvinvointialueet tekevät jatkossa yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kanssa.

Monen harvinaissairauden diagnosointi, hoito, kuntoutus ja seuranta edellyttävät terveydenhuollon toimenpiteitä ja tutkimuksia. Lisäksi arjen tueksi voi tarvita esimerkiksi sosiaali- tai kuntoutusohjaajan palveluja, kotisairaanhoitoa, henkilökohtaista avustajaa tai apuvälineitä.

Kaikki edellä mainitut palvelut kuuluvat vuoden 2023 alusta hyvinvointialueiden tehtäviin, joista päättävät aluevaaleissa valitut valtuutetut. Siksi myös harvinaissairaiden ja läheisten on tärkeä käyttää ääntään aluevaaleissa, ja sitä kautta vaikuttaa hyvinvointialueiden päätöksentekoon.

Jos olet epävarma mihin hyvinvointialueeseen kuntasi kuuluu voit tarkistaa asian sote-uudistuksen viralliselta tietosivustolta, jonne on listattu kaikkien hyvinvointialueiden nimet ja niihin kuuluvat kunnat.

Lisätietoja:

Valtioneuvoston ylläpitämä Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistus -sivusto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä Sote-uudistus-sivusto

Tutustu myös Harvinaiset-verkoston aluevaaliteeseihin.Uutiset

Uutinen
Jaa harvinaissairauteen liittyviä hoitokokemuksiasi

Millaisia kokemuksia sinulla tai läheiselläsi on harvinaissairauden diagnosoinnista: sujuiko diagnosointi viiveettä vai jouduitko odottamaan kauan tai oletko edelleen ilman diagnoosia? Mitä vaikutusta tällä on ollut arkeesi? Uusimman Rare Barometer Voices…

Uutinen
Tutkielma aikuisiällä harvinaissairauteen sairastuneiden kokemuksista

Lapin yliopiston sosiaalityön maisteriopiskelija Ellen Ailoranta on tehnyt pro gradu-tutkielman kokemuksista harvinaissairauteen sairastumisesta aikuisiällä. Hän kokosi tutkielma-aineistonsa harvinaissairaiden kirjoittamista vapaamuotoisista kokemustarinoista.

Uutinen
Ansioituneen harvinaistyön diplomi 2021 tutkimusprofessori Helena Kääriäiselle

Harvinaiset-verkosto myöntää vuosittain Ansioituneen harvinaistyön diplomin pitkäjänteisestä työstä harvinaissairaiden hyväksi. Tänä vuonna haluamme palkita diplomilla THL:n tutkimusprofessori Helena Kääriäisen.

Katso lisää uutisia