Takaisin

Universal Health Coverage – Terveyspalveluiden yhdenvertainen saatavuus

UHC-kampanja

Yhdenvertaisten terveyspalveluiden saatavuuden turvaaminen on yksi Maailman terveysjärjestö WHO:n painopisteistä. Universal Health Coverage -päivää vietetään lauantaina 12.12. Tänä vuonna kampanjoidaan ensimmäisen kerran myös harvinaissairaiden terveyspalveluiden yhdenvertaisen saatavuuden puolesta.

Terveys on jokaisen ihmisen ihmisoikeus riippumatta iästä, taustasta tai asuinpaikasta. Terveyspalveluiden yhdenvertainen saatavuus tarkoittaa, että kaikilla ihmisillä on pääsy tarvitsemaansa hoitoon, josta ei aiheudu heille taloudellisia vaikeuksia. Yhdenvertaisten terveyspalveluiden saatavuuden turvaaminen on yksi Maailman terveysjärjestö WHO:n painopisteistä.

Yhdistyneet Kansakunnat (YK) on jo vuodesta 2012 kehottanut valtioita parantamaan terveyspalveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja kattavuutta, jotta kaikilla, kaikkialla, olisi mahdollisuus saada laadukasta ja kohtuuhintaista terveydenhoitoa.

Tänä vuonna kampanjoidaan ensimmäisen kerran myös harvinaissairaiden terveyspalveluiden yhdenvertaisen saatavuuden puolesta. Rare Diseases International (RDI) ja Eurordis ovat lanseeranneet yhteistyössä UHC4 Rare Diseases -kampanjan, joka auttaa potilasjärjestöjä ja harvinaissairaita läheisineen viemään päättäjille viestiä harvinaissairaiden tarpeista ja oikeuksista.

Kansallisen harvinaissairauksien ohjelman tavoitteena on ollut muun muassa kehittää harvinaissairaiden hoitoa ja palveluita sekä harvinaissairaiden yhdenvertaisuutta palvelujen saannissa. Jokaisella ihmisellä asuinpaikasta riippumatta on oikeus tarvitsemiinsa palveluihin. Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden välille rakentuva yhteistyö on tärkeä askel kohti harvinaissairaan parempaa arkea.

Harvinaisuus on tavallisempaa kuin luulet: Suomessa harvinaissairaus koskettaa yli 300 000 ihmistä ja heidän lähipiiriään, maailmassa harvinaissairaita on yli 300 miljoonaa. Harvinaissairaita yhdistävät samankaltaiset haasteet diagnoosista riippumatta. Yhteistyöllä voimme vaikuttaa siihen, että ne tulevat huomioiduiksi. Yhdenvertaisuus terveydenhuollossa kuuluu myös harvinaisille.

Asuinpaikka tai taloudellinen tilanne ei saa hankaloittaa harvinaisen arkea. Harvinaissairaiden erityistarpeet on huomioitu kansallisessa ohjelmassa: huolehditaan siitä, että ne toteutuvat myös käytännössä.

Universal Health Coverage -päivää vietetään lauantaina 12.12. Liity mukaan kampanjoimaan 12. joulukuuta. Jaa viestiä somessa ja kerro oma tarinasi. Ei jätetä ketään yksin. Hyvä arki kuuluu kaikille!Uutiset

Uutinen
Yhdessä olemme enemmän!

Kansainvälistä harvinaisten sairauksien päivää vietetään 28.2.2021 jo neljättätoista kertaa. Tämän vuoden tietoisuuskampanjan teemana on yhteistyö.

Uutinen
Hyvää joulua ja kiitos vuodesta 2020!

Poikkeuksellinen vuosi 2020 alkaa olla takana ja uusi vuosi edessä. Kulunut vuosi toi mukanaan varsin toisenlaisia asioita kuin mitä alkuvuodesta ehkä osasimme odottaa.

Uutinen
Harvinaistyön diplomit harvinaissairauksien yksiköille

Harvinaiset-verkosto on myöntänyt kaikille yliopistosairaaloiden harvinaissairauksien yksiköille diplomit pitkäjänteisestä työstä harvinaissairaiden hyväksi.

Katso lisää uutisia