Takaisin

Vaarantaako budjettiehdotus harvinaistyön?

Valtiovarainministeriön esittämä budjettiehdotus vuodelle 2021 leikkaisi sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoituksesta kolmanneksen. Joka kolmas euro jäisi siis saamatta. Se tarkoittaisi isoa lovea järjestöjen julkisen sektorin palveluja tukevaan ja täydentävään työhön.

Järjestöt ovat keskeisessä asemassa harvinaissairaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäjänä. Ne tarjoavat ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa toimintaa sellaisille kohderyhmille, joita julkisen sektorin palvelut eivät tavoita tai joille soveltuvia palveluja ei ole tarjolla.

Jos rahoitusta karsitaan, jäävät pienet harvinais- ja monisairaiden ryhmät helposti isompien ja äänekkäämpien varjoon. Harvinaiset-verkoston tehtävänä on toimia kaikkien harvinaisryhmien edustajana yhteisessä vaikuttamisessa ja tiedon välittämisessä.

Harvinaissairauksia koskevassa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tulee konsultoida ja osallistaa harvinaissairaita, heidän edustajiaan ja potilasjärjestöjä. Harvinaiset-verkoston roolina on toimia keskustelun avaajana, välittäjänä ja vaikuttajana.

Verkoston vaikuttamistyö pohjautuu laajaan ja monipuoliseen harvinaistietoon. Jo 25 vuotta toimineen verkoston tärkeä voimavara ovat sen jäsenyhteisöt, jotka tekevät harvinaistyötä sekä omissa järjestöissään että yhteisesti verkostona. Verkosto on kuitenkin aina osiensa summa. Jos jäsenjärjestöjen rahoitusta leikataan rajusti, on vaarassa myös verkostoyhteistyö. Kaikkeen ei aikaa eikä rahaa riitä.

Harvinaiset-verkostossa järjestöjen harvinaistieto, osaaminen ja asiantuntijuus kootaan yhteiseksi pääomaksi. Harvinaissairaita edustavat järjestöt hyötyvät verkostoitumisesta ja keskinäisestä yhteistyöstä. Verkostotyö antaa eväitä myös oman järjestön toimintaan: uusimman tiedon ja toimivien mallien jakaminen kasvattavat jäsenjärjestöjen harvinaistyökalupakkia.

Harvinaiset-verkostosta tekevät erityisen sen monimuotoisuus ja laajuus kokemuksellisen ja ammatillisen tiedon asiantuntijaverkostona. Mikään yksittäinen järjestö ei saisi harvinaissairaiden asioille niin paljon näkyvyyttä kuin yhdistämällä voimamme verkostoksi. Harvinaissairaiden asioiden edistämiseen ja palvelujen kehittämiseen tarvitaan koko harvinaiskentän laajuista yhteistyötä. Myös jatkossa.



Uutiset

Uutinen
IBD ja muut suolistosairaudet ry verkoston jäseneksi

IBD ja muut suolistosairaudet ry on liittynyt Harvinaiset-verkostoon. Verkostoon kuuluu nyt 20 harvinaistyötä tekevää valtakunnallista sote-alan kattojärjestöä. Verkoston jäseniä yhdistää halu vaikuttaa ja tehdä yhteistyötä kaikkien harvinaissairaiden hyväksi.

Uutinen
Uusi kansallinen ohjelma on julkaistu

Harvinaissairauksia ja -sairaita yhdistävät sairaudesta riippumatta samankaltaiset haasteet, joka liittyvät usein diagnostiikkaan, hoitoon ja arjessa selviytymiseen. Uusi, järjestyksessä jo kolmas harvinaissairauksien ohjelma jatkaa edellisten jäljillä ja kohdentuu erityisesti tietopohjan ja…

Uutinen
Aiheita eduskunnan Harvinaissairaudet-ryhmälle?

Onko yhdistyksellänne jokin harvinaisuuteen liittyvä asia, kysymys tai tieto, josta ajattelisitte olevan hyötyä eduskunnan Harvinaissairaudet-yhteistyöryhmälle tai joka mielestänne tulisi viedä ryhmän käsiteltäväksi?

Katso lisää uutisia