Takaisin

Koronavirukseen (COVID-19) varautuminen

Saippuoidut kädet pesualtaan yllä.

Valtioneuvosto suosittaa suurten yleisötapahtumien peruuttamista toukokuun loppuun saakka varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämiselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n koostama tietopaketti koronaviruksesta lähetetään kaikkiin koteihin ja käyttöön otetaan myös koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

Viranomaisohjeistukset kansalaisten turvana

Viranomaiset ovat antaneet suosituksia matkustuksesta ja yleisötapahtumiin osallistumisesta, ja kannustavat kansalaisia olemaan erityisen varovaisia riskiryhmien kanssa asioidessa. Mahdollisista laajemmista rajoitustoimenpiteistä tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Perustietoa koronaviruksesta

Koronavirukseen ei ainakaan toistaiseksi ole olemassa rokotetta, eivätkä antibiootit tehoa siihen, koska kyseessä on virus. Taudin riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaviruksen aiheuttaman taudin itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on keskimäärin 4−5 päivää, mutta voi vaihdella 2−12 päivän välillä. Sairastuneiden oireita ovat olleet mm. yskä, kuume ja siihen liittyvät lihas- ja päänsäryt sekä hengenahdistus.

Miten suojaan itseni ja läheiseni?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan parhaat keinot ehkäistä koronavirustartunta ovat huolellinen käsienpesu ja käsihygienia sekä kättelyn ja ihmisjoukkojen välttäminen. Samat ohjeet pätevät myös muiden tartuntatautien ehkäisyyn. Viranomaisten antamia suosituksia matkustuksesta ja osallistumisesta yleisötapahtumiin sekä riskiryhmien kanssa asioinnista tulee noudattaa.

Muista nämä:

  • pese kädet huolellisesti saippualla
  • vältä kättelyä
  • yski kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan
  • jos epäilet sairastuneesi, pysy kotona ja soita terveyskeskukseen.

THL seuraa tilannetta ja tiedottaa virustilanteesta säännöllisesti. THL:n verkkosivuilta löytyy myös selkeä ohjeistus virukselta suojautumiseen ja toimintaan mahdollisen altistuksen ja sairastumisen varalta.

Katso lisätietoja THL:n Ajankohtaista koronaviruksesta Covid-19 -verkkosivuilta.

 Uutiset

Uutinen
Missä mennään harvinaistyössä?

Harvinaiskentällä asiat etenevät välillä nopeasti ja isoin harppauksin. Harvinaistyötä tehdään kansallisen ohjelman hengessä eri tahoilla mutta yhä enenevästi yhteistyössä ja -ymmärryksessä. Suuri osa kehityksestä tapahtuu kuitenkin hitaasti ja näkyy vasta…

Uutinen
Korona kurjisti harvinaissairaiden tilannetta

Koronatilanne on merkittävästi heikentänyt harvinaissairaiden palveluiden saatavuutta. Harvinaiset-verkosto teki yhteistyössä HARSO ry:n kanssa loppukeväästä 2021 verkkokyselyn koronatilanteen vaikutuksista harvinaissairaiden arkeen. Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoi koronan aiheuttaneen puutteita palveluissa tai…

Uutinen
Kysely koronapandemian vaikutuksista

Harvinaiset-verkosto selvittää yhteistyössä HARSO ry:n kanssa laaditulla kyselyllä koronatilanteen vaikutuksia harvinaissairaiden arkeen. Verkkokysely on avoinna 26.4.–16.5.2021.

Katso lisää uutisia