Takaisin

Koronavirukseen (COVID-19) varautuminen

Valtioneuvosto suosittaa suurten yleisötapahtumien peruuttamista toukokuun loppuun saakka varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämiselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n koostama tietopaketti koronaviruksesta lähetetään kaikkiin koteihin ja käyttöön otetaan myös koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

Viranomaisohjeistukset kansalaisten turvana

Viranomaiset ovat antaneet suosituksia matkustuksesta ja yleisötapahtumiin osallistumisesta, ja kannustavat kansalaisia olemaan erityisen varovaisia riskiryhmien kanssa asioidessa. Mahdollisista laajemmista rajoitustoimenpiteistä tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Perustietoa koronaviruksesta

Koronavirukseen ei ainakaan toistaiseksi ole olemassa rokotetta, eivätkä antibiootit tehoa siihen, koska kyseessä on virus. Taudin riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaviruksen aiheuttaman taudin itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on keskimäärin 4−5 päivää, mutta voi vaihdella 2−12 päivän välillä. Sairastuneiden oireita ovat olleet mm. yskä, kuume ja siihen liittyvät lihas- ja päänsäryt sekä hengenahdistus.

Miten suojaan itseni ja läheiseni?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan parhaat keinot ehkäistä koronavirustartunta ovat huolellinen käsienpesu ja käsihygienia sekä kättelyn ja ihmisjoukkojen välttäminen. Samat ohjeet pätevät myös muiden tartuntatautien ehkäisyyn. Viranomaisten antamia suosituksia matkustuksesta ja osallistumisesta yleisötapahtumiin sekä riskiryhmien kanssa asioinnista tulee noudattaa.

Muista nämä:

  • pese kädet huolellisesti saippualla
  • vältä kättelyä
  • yski kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan
  • jos epäilet sairastuneesi, pysy kotona ja soita terveyskeskukseen.

THL seuraa tilannetta ja tiedottaa virustilanteesta säännöllisesti. THL:n verkkosivuilta löytyy myös selkeä ohjeistus virukselta suojautumiseen ja toimintaan mahdollisen altistuksen ja sairastumisen varalta.

Katso lisätietoja THL:n Ajankohtaista koronaviruksesta Covid-19 -verkkosivuilta.

 Uutiset

Uutinen
Hyvää joulua ja kiitos vuodesta 2019!

Harvinaiskentällä on tapahtunut vuonna 2019 suuria asioita, joissa myös Harvinaiset-verkosto on saanut olla mukana. Uudessa harvinaissairauksien kansallisessa ohjelmassa kuvataan selkeä tahtotila yhteistyön vahvistamiseksi ja harvinaissairaiden osallisuuden lisäämiseksi. Harvinais- ja kokemustietoa…

Uutinen
Harvinaiset-verkosto Apuväline 2019 -messuilla

Harvinaiset-verkosto osallistuu Apuvälinemessuille 7.-9.11.2019. Harvinaiset-verkostolla ja Kokemustoimintaverkostolla on tapahtumassa yhteinen messuosasto, jossa pääsee tapaamaan myös kokemusedustajia. Verkoston tietoisku pidetään kokemuspaneelina Vihreällä lavalla pe 8.11. klo 15.30.

Uutinen
Lausunto lääkekorvausjärjestelmän lakimuutosehdotukseen

Harvinaiset-verkosto on antanut 6.9. lausunnon hallituksen esitykseen sairausvakuutuslain muuttamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu luonnos koskee sairausvakuutuslain lääkekorvausjärjestelmässä määräaikaisesti käytössä olevan, ehdollista korvattavuutta koskevan sääntelyn jatkoaikaa.

Katso lisää uutisia