Takaisin

Tärkeintä on vertaistukitoiminta

Ihmisiä puistossa jumppaamassa

Kirjoittaja Jukka K. on Harvinaiset-verkoston Harkko-harvinaisasiantuntijatyöryhmän jäsen. Harkko-ryhmä koostuu verkoston jäsenyhteisöjen tehtävään valitsemista harvinaissairaista ja heidän läheisistään.

Toimin Hengitysliiton sisällä Pääkaupunkiseudun Hengitysyhdistyksessä hallituksen jäsenenä. Sekä liitto että sen alueyhdistys tarjoavat vertaistukea, tietoa eli valmennusta, kuntoutusta ja monenlaista virkistystoimintaa jäsenilleen ja heidän läheisilleen edunvalvonnan eli jäsenkunnan yhteisten asioiden ajamisen lisäksi. Tämä kaikki on tärkeää jäsenkunnalle ja läheisille, mutta tärkeintä on vertaistukitoiminta.

Hengitysliiton juuret ovat 1940-luvun alun tuberkuloosipandemioissa, basillikauhuisuudessa ja tuberkuloosipotilaiden huonossa osassa ennen antibioottihoitoja. Tuberkuloosiliitosta kasvoi 1950-luvulla Keuhkovammaliitto, ja siltä pohjalta kehittyi Hengitysliitto. Esimerkkinä nykyhaasteista voi mainita paitsi tuberkuloosin paluun antibioottiresistenttinä muotona myös keuhkoahtaumasairauden. 200 000 suomalaista tietää sairastavansa keuhkoahtaumasairautta, mutta noin 400 000 sairastaa sitä.

Oman pääsairauteni keuhkofibroosin osalta vedän tällä hetkellä eteläisen Suomen keuhkofibroosia sairastavien ja läheisten vertaisryhmää. Olen myös toiminut Meilahdessa HYKS:ssa vertaistukijana OLKA-potilastukipisteissä yrittäen palvella erityisesti keuhkofibroosia sairastavia ja heidän läheisiään.

Yhteistyö alueellisesti eli yli kunta- ja maakuntarajojenkin on harvinaisesta sairaudesta puhuttaessa erityisen tärkeää, jotta saadaan harvinaissairaat ja heidän läheisensä yhteen. Lähdin toimintaan mukaan todettuani, että tiedon ja erityisesti kokemustiedon saanti oli muuten vaikeaa ellei mahdotonta.

Olen saanut olla myös miettimässä ja kokeilemassa nettipohjaista virtuaalivertaistapaamistoimintaa, jolle on erityisesti kaukana yliopistosairaaloista asuville suuri tarve. Moni jää aivan yksin sairautensa kanssa, kun ei tiedä yhtään kohtalotoveria eikä ehkä tapaa kertaakaan sairautensa aikana harvinaisen sairauden hyvin tuntevaa erikoislääkäriä. Valitettavasti keuhkofibroosipotilas on usein niin iäkäs, ettei internetin tarjoama mahdollisuus yhteydenpitoon ole tuttu.

Hengitysliitossa on toiminut vuodesta 1995 asti harvinaisten hengityssairauksien toiminnan suunnittelija. Hän on onnistunut luomaan harvinaisille keuhkosairausryhmille vertaistoimintaa. Nuo ryhmät toimivat kukin tavallaan, mutta kokemuksia vaihtaen ja vetäjiä yhdessä kouluttaen. Pullonkaula on tietenkin halukkaiden ja kyvykkäiden vertaisohjaajien löytäminen. Niissä maakunnissa, joissa ei ole toimivia vertaisryhmiä, järjestetään harvinaisten suunnittelijan toimesta keskustelu- ja luentotilaisuuksia.

Hengitysliitto on alusta asti ollut mukana Harvinaiset-verkoston toiminnassa. Toiminta on tärkeää etenkin edunvalvonnan ja vaikuttamisen näkökulmasta.

Haaveilen vertaistoiminnan saamisesta osaksi jokaisen harvinaisen sairauden hoitopolkua. Tuolloin ihminen saisi varmasti tietoa vertaistoiminnasta ja pääsisi helposti tiedon lähteille.

Jukka K.
Harvinaiset-verkoston Harkko-työryhmä

kuva: Mauri RatilainenUutiset

Uutinen
Aluevaaleissa päätetään myös harvinaissairaiden palveluista

Kansallinen sote-uudistus etenee, uudet hyvinvointialueet ovat aloittaneet järjestäytymisensä ja aluevaalit käydään tammikuussa 2022. Sinä voit vaikuttaa oman alueesi palveluihin äänestämällä.

Uutinen
Tutkielma aikuisiällä harvinaissairauteen sairastuneiden kokemuksista

Lapin yliopiston sosiaalityön maisteriopiskelija Ellen Ailoranta on tehnyt pro gradu-tutkielman kokemuksista harvinaissairauteen sairastumisesta aikuisiällä. Hän kokosi tutkielma-aineistonsa harvinaissairaiden kirjoittamista vapaamuotoisista kokemustarinoista.

Uutinen
Ansioituneen harvinaistyön diplomi 2021 tutkimusprofessori Helena Kääriäiselle

Harvinaiset-verkosto myöntää vuosittain Ansioituneen harvinaistyön diplomin pitkäjänteisestä työstä harvinaissairaiden hyväksi. Tänä vuonna haluamme palkita diplomilla THL:n tutkimusprofessori Helena Kääriäisen.

Katso lisää uutisia