Takaisin

Uusille urille

Ihmisiä kävelemässä kadulla.

Kirjoittaja on suunnittelija Liisa-Maija Verainen Lihastautiliitosta. Lihastautiliitto on Harvinaiset-verkoston jäsenyhteisö.

Keskustelu työurien pidentämisestä käy kuumana. Tätä kautta myös vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden työllistyminen on päässyt mukaan keskusteluun ja kehittämistoimenpiteiden kohteeksi. Hyvä niin, sillä osallisuus työelämään ja oman osaamisen käyttöön on perusoikeutemme.

Harvinainen sairaus tuo usein haastetta työelämään pääsyyn tai siellä pärjäämiseen. Työnantajien ennakkoluulojen lisäksi mutkia matkaan tuo sosiaaliturva, joka ei aina kannusta työllistymiseen.  Moni viranomainen soveltaa työssäkäyntiin vanhakantaista on/off-ajattelua, jossa työssä ollaan joko kokoaikaisesti tai sitten ollaan eläkkeellä. Myös työnhakijan omat ennakkoluulot työllistymisen vaikeudesta voivat vaikuttaa työnhakuun.

Onneksi ajat ovat muuttumassa: löytyy jo yrityksiä, joita kiinnostaa henkilön osaaminen vammasta tai sairaudesta huolimatta ja myös osa-aikaisia työtehtäviä on tarjolla. Nykyisin työkyvyttömyyseläkkeellä oleva henkilö voi tehdä palkkatöitä ja olla työnhakijana TE-toimistossa kuten muutkin. Tukitoimista tärkeimpiä on työnantajalle myönnettävä palkkatuki ja esteetöntä työympäristöä voidaan kehittää mm. työolosuhteiden järjestelytuella. Mikäli työnhakija tarvitsee tukea työnhakuun ja perehdytykseen, on tukimuotona työhönvalmennus.

Juuri nyt yhteiskunta panostaa erityisesti nuorten työllistymisen edistämiseen. Nuorisotakuu on yksi mahdollisuus avata ovia työelämään ja se koskee yhtälailla henkilöitä, joilla on jokin harvinainen sairaus. Nuorisotakuulla tarkoitetaan, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.

Työnhakijoiden kannattaa seurata erilaisia työnhakukanavia myös sosiaalisessa mediassa. Lisäksi kannattaa seurata www.sisaanheitto.fi-sivustoa. Se on vammaisjärjestöjen yhteinen palvelu, jonka sivuilla tiedotetaan avoimista työpaikosta. Samat työpaikat löytyvät myös palvelun Facebook-sivulta. Vinkkejä oman osaamisen esiintuomiseen antaa myös www.reilurekrytointi.fi-sivuston työnhakija-kokonaisuus.

Myös työelämätukea on tarjolla. Työssä jaksamistaan pohtivalle ammatillinen kuntoutus tarjoaa sisällöllisesti ja taloudellisesti kannattavan mahdollisuuden pysyä mukana työelämässä. Oikein suunnatuilla toimenpiteillä voidaan sairauden tai vamman aiheuttamaa haittaa lieventää ja tai jopa poistaa. Lähtökohtana on aina yksilöllinen tarve. Toimenpiteinä voivat olla esimerkiksi työkokeilut ja koulutukset. Lisäksi osatyökyvyttömyyseläkkeen ja osasairauspäivärahan kautta työssä olevat ovat saaneet lisää jaksamista ja siten niiden kautta on voitu pidentää työuraa. Ammatillista kuntoutusta järjestävät mm. työeläkelaitokset, Kela ja TE-toimistot. Oma työterveyshuolto on avainasemassa ammatillisen kuntoutuksen palveluihin ohjaamisessa.

Työpaikan saaminen ja työssä jatkaminen ovat konkreettisia tapoja pidentää työuria – toisessa työuraa pidennetään alkupäästä ja toisessa loppupäästä. Työllistymistä edistävät toimenpiteet ovatkin saaneet uutta pontta työurien pidentämiseen liittyvien keskustelujen kautta. Aihe on nyt ajankohtainen ja siitä ovat kiinnostuneet niin työmarkkinajärjestöt kuin mediakin. Enää vammaisten henkilöiden työllistymisen edistämistä ei nähdä vain marginaaliryhmää koskettavana asiana. Sillä on tärkeä yhteiskuntapoliittinen ja taloudellinen merkitys.

Liisa-Maija Verainen
Lihastautiliitto



Uutiset

Uutinen
Uusi kansallinen ohjelma on julkaistu

Harvinaissairauksia ja -sairaita yhdistävät sairaudesta riippumatta samankaltaiset haasteet, joka liittyvät usein diagnostiikkaan, hoitoon ja arjessa selviytymiseen. Uusi, järjestyksessä jo kolmas harvinaissairauksien ohjelma jatkaa edellisten jäljillä ja kohdentuu erityisesti tietopohjan ja…

Uutinen
Aiheita eduskunnan Harvinaissairaudet-ryhmälle?

Onko yhdistyksellänne jokin harvinaisuuteen liittyvä asia, kysymys tai tieto, josta ajattelisitte olevan hyötyä eduskunnan Harvinaissairaudet-yhteistyöryhmälle tai joka mielestänne tulisi viedä ryhmän käsiteltäväksi?

Uutinen
Ansioituneen harvinaistyön diplomit järjestötyöntekijöille

Harvinaiset-verkosto myöntää vuosittain Ansioituneen harvinaistyön diplomin pitkäjänteisestä työstä harvinaissairaiden hyväksi. Tänään TekojenTiistaina Harvinaiset-verkosto haluaa tehdä näkyväksi sitä hyvää ja arvokasta työtä, jota järjestöjen pitkäaikaiset ja sitoutuneet työntekijät tekevät harvinaissairaiden ja…

Katso lisää uutisia